Vir

Vir, jedan od 300 otoka i otocica zadarskog arhipelaga, smjesten je u Virskom moru, u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Udaljen je od Zadra 25 km, a duzina obalne linije iznosi 31,43 km. Obala otoka obiluje prekrasnim uvalicama i pjescanim plazama, pogognim za kupanje i sidrenje brodica posebnost cini otocic Skoljic pokriven borovom sumom s dugackom pjescanom plazom u neposrednoj blizini mosta kojim je otok Vir spojen s kopnom.

Vir se pisanim dokumentima spominje prvi puta 1069 godine u darovnici hrvatskog kralja Petra Kresimira IV. poznatoj pod nazivom "Mare nostrum dalmaticum". Naseljen je od pretpovijesnog doba o cemo svjedoce gradine i grobni himci Liburna. Na nekim virskim plazam npr. u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde Kasteline iz 16.st. ima peloidnog blata za lijecenje reumatskih bolesti.

Zbog centralnog polozaja na hrvatskom Jadranu, mVir je idealno srediste za izlete, npr. u nacionalne parkove: Paklenica sa impozantnim kanjonima, Kornati sa oko 200 otoka i otocica, Slapove Krke i Plitvicka jezera. U neposrednoj bliuini nalazi se i starohrvatski kraljeski grad Nin, te 3000 godina stari Zadar cija stara jezgra obiluje kulturno povijesnim spomenicima.
Vise informacija o otoku Vir mozete pronaci na sluzbenoj stranici www.vir.hr

Kontakt

Dragan Dragicevic
Velika Slatina XVI/18 Vir
23234 Vir
d.dragicevic74@gmail.com
Telefon/Mobitel:
0918962762 / 004915201377195

Vir

Pročitaj detaljnije


Linkovi